dijous, 29 de setembre del 2011

Que és la informàtica?




QUÈ ES LA INFORMÀTICA?

1.Buscar informació sobre la definició d’informàtica (diverses fonts)

Ciència que estudia el tractament automàtic de la informació en ordinadors,dispositius electrònics i sistemes informàtics.

La Informàtica és la ciència o tècnica relativa a la tecnologia que estudia el tractament automàtic de la informació utilitzant dispositius electrònics i sistemes computacionals.

“ciencia que estudia el tratamiento automático de la información"


2. Buscar informació sobre:

·        Arquitectura d’ordinadors (definició, parts, inventor, biografia)

L' arquitectura de computadors és el disseny conceptual i l'estructura operacional fonamental d'un sistema de computador. És a dir, és un model i una descripció funcional dels requeriments i les implementacions de disseny per diverses parts d'una computadora, amb especial interès a la forma en la qual la unitat central de procés (CPU) treballa internament i accedeix a les direccions de memòria.
També sol definir-se com la forma de seleccionar i interconnectar components del maquinari per crear computadores segons els requeriments de funcionalitat, rendiment i cost.
La segmentació d'instruccions és similar a l'ús d'una cadena de muntatge a una fàbrica de manufacturació. A les cadenes de muntatge, el producte passa a través a de diverses etapes de producció abans de tenir el producte acabat. Cada etapa de la cadena està especialitzada en una àrea específica de la línia de producció i porta a terme sempre la mateixa activitat. Aquesta tecnologia és aplicada al disseny de processadors eficients. A aquests processadors se'ls coneix com pipeline processors.
Un pipeline processor està compost per una llista de segments lineals i seqüencials on cada segment porta a terme una feina o un grup de tasques computacionals.
Les dades que provenen de l'exterior s'introdueixen al sistema per ser processades. La computadora realitza operacions amb les dades que té emmagatzemades a la memòria, produeix noves dades o informació per a ús extern.
Les arquitectures i els conjunts d'instruments es poden classificar considerant els següents aspectes:
 -                       Emmagatzemament d'operands a la CPU: on s'ubiquen els operands a la part de la memòria.
-                        Número d'operands explícits per instrucció: quants operands s'expressen en forma explícita en una instrucció típica. Normalment són 0, 1, 2 i 3.
-                     Posició de l'operand: Pot qualsevol operand estar a la memòria?, o deuen estar alguns o tots en els registres interns de la CPU. Com s'especifica la direcció de memòria (modes de direccionament disponibles
-                    Operacions: Quines operacions estan disponibles en el conjunt d'instruccions.
-                    Tipus i mida d'operands i com s'especifiquen.


   CPU                                     MONITOR





  RATOLÍ 
TECLAT





                                                                                                    


       ·        Llenguatges de programació (definició, tipus…)

Un llenguatge de programació és un llenguatge informàtic usat per controlar el comportament d'una màquina, normalment un ordinador. Cada llenguatge té una sèrie de regles sintàctiques i semàntiques estrictes que cal seguir per escriure un programa informàtic, i que en descriuen l'estructura i el significat respectivament. Aquestes regles permeten especificar tant la classe de dades amb què treballarà el programa com les accions que realitzarà. Mentre que alguns llenguatges es defineixen per una especificació formal (un document), altres són definits oficiosament per una implementació concreta (un compilador).
Actualment existeixen milers de llenguatges de programació, i se'n creen de nous contínuament. Alguns dels més extensos són ASM,C, C++, C# i Java.

Els llenguatges se solen classificar principalment en llenguatges de baix nivell, que son molt propers al codi binari utilitzat internament per un tipus d'ordinador determinat, i llenguatges d'alt nivell, que son més propers al llenguatge humà i més independents del tipus d'ordinador.
La diferència entre llenguatges de baix i alt nivell es fa evident comparant dos programes que escriuen "Hola" en pantalla, el primer usant llenguatge assemblador per màquines x86 (baix nivell), i el segon utilitzant un llenguatge d'alt nivell (Python), Els llenguatges d'alt nivell es poden classificar també segons el tipus de model de programació que utilitzen (procedimentals, funcionals, orientats a objectes, etc.). També hi hallenguatges de marcatge, que no són llenguatges de programació, sinó que s'utilitzen per estructurar o donar forma a un text. Avui en dia existeixen gran quantitat de llenguatges, més o menys especialitzats en diferents tasques.

     ·        Xarxes

Una xarxa informàtica és un grup interconnectat de computadors. La finalitat principal per la creació de una xarxa és compartir els recursos i la informació en la distancia, assegurar la confiabilitat i la disponibilitat de la informació, augmentar la velocitat de transmissió de les dades i reduir el cost general d'aquestes accions.
Les xarxes es classifiquen segons el nivell en què es du a terme la comunicació. Així, per exemple, hi ha xarxes a nivell físic (LAN,Ethernet...), xarxes informàtiques virtuals que corren sobre Internet, etc. Hi ha dues grans maneres de classificar els nivells, el model OSI i el model TCP/IP. El model OSI, estructura cada xarxa en 7 capes amb funcions concretes però relacionades entre elles, el model TCP/IP es redueix a 4 capes. Altres classificacions, vistes a continuació, són: per escala, per relació funcional o per topologia.

·        Sistemas operatius

Alguns dels sistemes operatius més comuns són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X, també Solaris. Microsoft Windows és el que té amb diferència més quota de mercat en els segments d'ordinadors de sobretaula i portàtils; Microsoft Windows és una família de sistemes operatius propietaris més utilitzat en els ordinadors personals i és el més habitual dels sistemes operatius per a ordinadors personals, amb un 90% de la quota de mercat. Mentre, en el segment de servidors i sistemes encastats el seu ús està dividit entre diversos sistemes operatius. Per la llista completa de sistemes operatius vegeu llista de sistemes operatius.


Windows



Linux
                           

Mac


·        Intel·ligència artificial.


La intel·ligència artificial (IA) és una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d'algorismes que permet a una màquina (habitualment un computador) prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.
Determinar si un ordinador realment es comporta de manera intel·ligent és complex. Hi ha moltes definicions de què és exactament la intel·ligència artificial. La més estesa és la de John McCarthy (1995), que afirma que "és fer que una màquina es comporti d'una manera que seria considerada intel·ligent en un humà."
Es considera l'avi de la intel·ligència artificial al britànic Alan Turing que, al llarg de la Segona Guerra Mundial i sota els auspicis del servei d'intel·ligència britànic, va començar a fonamentar les bases del que avui coneixem com a intel·ligència artificial.





dijous, 22 de setembre del 2011

Benvinguts al meu bloc!

Benvinguts al meu bloc d'informàtica, aquest es un bloc utilitzat per a l'optativa d'informàtica de l'escola SAMC (Sant Antoni Maria Claret) de Cornellà de Llobregat, aquest bloc serveix per publicar articles que fem a classe, etc. Em dic Rubén, i soc alumne de l'escola, de 4rt B. D'aquesta optativa espero aprendre bastantes coses sobre informàtica, internet, blocs, vídeos, etc.
He triat aquesta optativa perquè m'agrada molt la informàtica, i m'interessa aprendre mes coses sobre aquest tema, tot i que penso que ja se bastant. També he escollit aquesta optativa perquè potser faig alguns estudis després de l'Educació Secundaria Obligatoria. 
Sobre els meus gustos i aficions, m'agrada molt la informàtica, els esports, sobre tot el futbol, soc un gran fan del Barça, tot i que també m'agraden altres esports com el basquet, tennis etc. Però lo que de veritat m'agrada es la música i tot el que tingui relació amb ella. M'agrada escoltarla i practicar amb instruments, m'agrada el piano, la guitarra, el baix electric, etc. El meu estil de música preferit es el Rock. A part dels esports i la música també m'agraden les series de televisió com: The Simpsons, Skins, American Dad, etc.
I Fins aquí la presentació del meu bloc, espero que us hagi agradat la publicació, fins aviat!